heineken logo

Obitelj i alkohol

Alkohol može imati vrlo snažan utjecaj na obiteljski život, no istovremeno roditelji koji odgovorno koriste alkohol mogu ostvariti pozitivan utjecaj na stavove i ponašanje koje njihova djeca usvajaju tijekom odrastanja.

Čitav niz studija pokazao je da roditelji imaju snažan utjecaj na stavove i ponašanje svoje djece, tako da ima smisla tvrditi kako roditelji koji odgovorno uživaju u alkoholu postavljaju dobar primjer koji će njihova djeca slijediti u budućnosti. 

Bez obzira na to pijete li alkohol, ako imate djecu, trebali biste razgovarati s njima o rizicima povezanim s neprikladnim konzumiranjem alkohola, imajući na umu da je davanje alkohola maloljetnicima također kršenje zakona. 

Edukacija o društvenim vrijednostima i osobnim načelima iznimno je važna i roditelji mogu pomoći u educiranju djece o prednostima zdrave prehrane, redovitog vježbanja i odgovornog stava prema alkoholu. Kada za to dođe vrijeme - možda prije školske zabave - roditelji mogu započeti diskusiju o alkoholu. 

Cilj je stvoriti kod djece samopouzdanje, kako bi vjerovali svojoj prosudbi i odbili maloljetničko konzumiranje alkohola unatoč pritisku vršnjaka. Kako bi to bilo moguće, smatramo da im je potrebno situaciju objasniti iz svih aspekata. Moraju shvatiti opasnosti, ali i užitke koje donosi alkohol.