heineken logo

Smjernice za konzumiranje

Europsko udruženje pivara (The Brewers of Europe) objavilo je znanstvenu publikaciju Beer and Health u kojoj se, među ostalim, daju smjernice za odgovorno konzumiranje.

U toj se publikaciji umjerena konzumacija definira kao redovna konzumacija do 20g alkohola dnevno za odraslog muškarca te do 10g alkohola za odraslu ženu, ali izbjegavajući pretjeranu konzumaciju i uzimajući u obzir individualne faktore.

Nadalje, znanstvenici se slažu da djeca, adolescenti i trudnice ne bi uopće smjeli piti alkohol.

U nastavku saznajte o

Opće smjernice za konzumiranje alkohola

Kada pijete, vaša koncentracija alkohola u krvi ovisi o nekoliko stvari: o spolu, o tome koliko ste popili, koliko dugo pijete, koliko ste visoki, kolika vam je masa, što ste jeli prije konzumacije alkohola te kako stojite sa zdravljem.

Upravo zbog tih razloga, ali i činjenice da tijelo počinje razgrađivati alkohol čim počnete piti, teško je procijeniti točnu količinu alkohola u tijelu, a još teže kako će ona utjecati na vas. Ono što znamo jest da zdravoj ljudskoj jetri treba oko 2 do 3 sata da razgradi i ukloni prosječnih 14 g alkohola u prosječnom piću.

Stoga, ako popijete standardnu čašu piva, vina ili žestokog pića, imajte na umu da ćete čak 2 ili 3 sata nakon konzumacije imati ponešto alkohola u krvi. Primjerice, ako navečer dosta popijete, ujutro još uvijek možete imati previše alkohola za upravljanje motornim vozilom.

Smjernice za konzumiranje alkohola za muškarce i žene

Sukladno preporukama u znanstvenoj publikaciji Beer and Health, koja je objavljena na web stranici The Brewers of Europe, alkohol se treba konzumirati umjereno. To znači do 20g alkohola dnevno za odraslog muškarca te do 10g alkohola za odraslu ženu, ali izbjegavajući pretjeranu konzumaciju i uzimajući u obzir individualne faktore. Detaljnije pojašnjenje potražite u publikaciji Beer and Health.

Također, važno je biti svjestan rizika prekomjernog konzumiranja alkohola poput visokog krvnog tlaka, moždanog udara, ciroze jetre, upale gušterače, raka ili oštećenja mozga te raka dojke. Također se naglašava rizik od prometne nesreće i drugih ozljeda, ali i opasnosti za trudnice i nerođenu djecu.

Važno je imati na umu da alkohol različito utječe na muškarce i žene. Budući da žene imaju manji udio vode u tijelu od muškaraca, brže osjećaju utjecaj alkohola od muškaraca iste tjelesne težine te kod njih razgradnja alkohola traje dulje.

Postoje i određeni pozitivni učinci umjerene konzumacije alkohola. Naime, umjereno konzumiranje može umanjiti rizik od bolesti krvožilnog sustava, većinom kod muškaraca starijih od 45 te žena starijih od 55 godina. Međutim, tu su i drugi čimbenici poput zdrave prehrane, tjelovježbe, nepušenja i održavanje zdrave tjelesne težine.

Tko uopće ne bi smio piti

Navedene smjernice za umjereno konzumiranje samo su smjernice. One vam mogu pomoći da umjereno pijete i da vodite računa o broju popijenih pića. Međutim, neke bi osobe trebale biti još svjesnije rizika koje predstavlja alkohol.

Sljedeće skupine uopće ne bi smjele piti alkohol:

  • djeca i adolescenti,
  • osobe koje ne mogu piti umjereno – bivši alkoholičari, osobe koje imaju problema s pićem te osobe čija obiteljska prošlost sadrži probleme s pićem,
  • trudnice ili žene koje će možda zatrudnjeti,
  • osobe koje namjeravaju voziti, upravljati strojevima ili obavljati aktivnosti koje zahtijevaju pozornost, vještinu ili koordinaciju,
  • osobe koje uzimaju bilo kakve lijekove koji mogu djelovati s alkoholom.