heineken logo

Činjenice o alkoholu

Činjenica: alkohol je prirodan proizvod.

Činjenica: kao i kod mnogih drugih prirodnih proizvoda, alkohol utječe na naše tijelo. Najprije umrtvljuje središnji živčani sustav, a zatim ga, ako nastavimo s konzumiranjem, nadražuje.

Činjenica: alkohol neke čini veselima, neke tužnima, a neke pak ljutima. U svakom slučaju, previše alkohola izaziva jednake simptome kod svih – mamurluk!

Što je alkohol?

Alkohol je prirodan proizvod koji se stvara prilikom fermentacije prirodnih šećera u voću, povrću ili žitaricama. Količina alkohola varira ovisno o različitim fermentiranim proizvodima. Većina vrsta piva sadrži oko 5% alkohola, većina vrsta vina 12%, dok ga neka žestoka pića mogu sadržavati i do 40%. S konzumiranjem alkohola treba biti pažljiv jer on utječe na središnji živčani sustav koji regulira vitalne tjelesne funkcije poput disanja, probave i rada srca. Osim toga, alkohol otežava slanje poruka prema mozgu i iz njega, što je jedan od glavnih razloga njegova utjecaja na promjene u percepciji, emocijama, vidu i sluhu. Što više popijete – to su promjene veće.

Hranjiva vrijednost većine alkoholnih pića je niska zato što sadrže male količine proteina ili masti. Međutim, neki proizvodi sadrže šećere i ugljikohidrate, proteine, B vitamine, minerale i mikrohranjive elemente.

Pivo

Mi u kompaniji HEINEKEN Hrvatska za naše proizvode koristimo samo sirovine vrhunske kvalitete. Osim toga, smatramo da je vrlo važno biti transparentan te informirati i educirati potrošače o svim karakteristikama naših proizvoda. Prema našim iskustvima, među potrošačima vlada mnogo zabluda o pivu, posebice što se tiče njegove hranjive i kalorijske vrijednosti. Mnogi misle da pivo deblja i da nije zdravo, no to uopće nije tako. Zapravo je kalorijska vrijednost piva slična vrijednostima drugih pića ili čak manja. Stoga smatramo da je važno pružiti potpun i ujednačen prikaz o alkoholnom sadržaju i hranjivim aspektima piva kako bi se potrošačima omogućio pravilan izbor. Stoga na deklaracijama naših proizvoda jasno navodimo nutritivne podatke i kalorijske vrijednosti.

Kalorična vrijednost različitih napitaka po 100 grama u Kcal
Pivo 42
Sok od naranče 39
Bezalkoholna pića 39
Alkoholna miješana pića 65
Bijelo vino 70
Crno vino 82
Viski 245
Mlijeko 63

(Izvor: Nizozemski centar za prehranu)

Znanstvena istraživanja pokazuju da pivo, ako se konzumira umjereno, ima jednako pozitivan utjecaj na zdravlje kao i vino. Postoje uvjerljivi dokazi da umjereni potrošači stariji od 40 godina imaju značajno manji rizik od srčanog infarkta te da konzumiranje piva ne deblja ako se pije u umjerenim količinama. Osim toga, sve su brojniji medicinski dokazi koji ukazuju da konzumacija piva smanjuje rizik od senilnosti i dijabetesa tipa II. Nadalje, postoje i druge potencijalne koristi povezane s prirodnim sastojcima u pivu. Tako primjerice pivarski ječam odnosno ječmeni slad, hmelj i voda pridonose zdravoj i ujednačenoj prehrani te osiguravaju mnoge osnovne vitamine i minerale.

Što alkohol čini vašem tijelu?

Dvije se stvari događaju kada pijete alkohol: najprije se umrtvljuje središnji živčani sustav, a ako pijete prekomjerno počinje se nadraživati.

Kao posljedica umrtvljivanja mogu se javiti različite emocije kao što su sreća, tuga, opuštenost ili ljutnja. Iritacija – bolje poznata kao mamurluk – još je jedna posljedica prekomjerne konzumacija koja može izazvati glavobolju, mučninu i druge neugodne simptome. Koliko se pijano ili "mamurno" osjećate ovisi o tome koliko ste popili, kada i kojom ste brzinom pili, ali i o vašem spolu, starosti, genetici, težini i visini.

Osim toga, alkohol može usporiti vaše reflekse, pogoršati koordinaciju i iskriviti vid. Također, može uzrokovati djelomične ili čak potpune praznine u pamćenju. Zato nakon konzumacije alkohola nikako nije preporučljivo voziti automobil ili raditi bilo koju drugu aktivnost koja zahtijeva ravnotežu i koordinaciju.

Većina alkohola koji popijete u jetri se razgrađuje u ugljični dioksid i vodu, a već nakon samo jednog pića razgradnja može potrajati i do tri sata. Uz sve to, alkohol može povisiti krvni tlak i povećati brzinu otkucaja srca. Ispijanje velikih količina alkohola tijekom nekoliko godina može rezultirati povećanim srcem i oštećenjem jetre i drugih organa, a ako odjednom popijete.

Kako se osjećate nakon što popijete alkoholno piće?

Neki se nakon nekoliko pića osjećaju opušteno i slobodnije, a neki postaju tužni, tjeskobni ili agresivni. Uglavnom, konzumacija alkohola uzrokuje različite fizičke promjene – teže je kontrolirati tijelo, brzina reakcija se usporava, a osjećaji sluha i okusa mogu otupiti. Tako da ako nastavite s konzumiranjem nakon tri, četiri ili pet pića, utjecaj alkohola će postati još očitiji, a vaša će se sposobnost prosuđivanja dramatično umanjiti.

Možda ćete postati emocionalni, crveni u licu ili nećete moći ustati i razgovijetno pričati. Stvar je u tome da ste pijani! Moguće je da se čak i onesvijestite i probudite idući dan s velikom rupom u pamćenju. U tom slučaju slijedi buđenje s glavoboljom, žgaravicom, mučninom, bolovima u mišićima i suhim ustima. Što se tiče uobičajenih „lijekova“ za mamurnost – poput kave, hladnog tuša, obične vode i sl. – oni vam mogu pomoći da se osjećate bolje, ali ne i da skratite vrijeme razgradnje alkohola.

Veliki problem imaju redoviti uživatelji alkohola koji moraju piti sve veće količine kako bi doživjeli isti osjećaj. Razlog tome je što su razvili viši prag tolerancije prema alkoholu.